Zithouding

Als je thuis op de bank ligt dan lig je waarschijnlijk in de meest comfortabele houding die je maar kunt aannemen. Op werk is dat natuurlijk een ander geval. Je moet productief zijn en het is moeilijk om productief te zijn als je achterover ligt. Banen verschillen en bij de een moet je meer zitten dan de ander. De juiste zithouding aannemen geldt dan ook in meeste gevallen voor de mensen met een kantoorbaantje. Terwijl je kijkt naar de mooie bureaustoel van je leidinggevende is het misschien wat belangrijker om eerst te werken aan je eigen zithouding.

S-vorm
Uit onderzoek is gebleken dat 80 tot 90 procent van de Nederlandse bevolking niet juist zit. De achterover leunende houding op je stoel kan tot ernstige gevolgen lijden. Je wervelkolom heeft een natuurlijk S-vorm. Je zit houding kan die vorm dwarsbomen. Achterover leunen kan in het begin relaxed en aangenaam aanvoelen maar met tijd zal het juist je rug verpesten. Door je rug constant uit de S-vorm te houden zul je pijnlijke ervaringen kunnen opdoen zoals rugklachten, zenuw- of aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan. Genoeg redenen om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding!

De juiste houding
Er zijn meerdere factoren waar je op moet letten om de optimale zithouding te beoefenen. De golden 4 aspecten zijn de juiste : zit diepte, zithoek, armlegerhoogte en breedte en de juiste lendenondersteuning.

Bij de juiste zithoek zijn de graden van 90 tot 105. Als de rugleuning te schuin naar achter leunt lig je achterover. De leuning zorgt er dan niet voor dat je rug recht staat en zo raak je de S-vorm kwijt. De juiste zithoek zorgt ervoor dat je niet te veel doorzakt met zo ervoor zorgt dat je een bol shape creëert in je rug. En je wilt natuurlijk niet als clasimodo erbij lopen. Verder zijn de armen een best cruciaal gedeelte van de lichaam. We willen ze altijd comfortabel neerleggen. Als de armlegerhoogte niet hoog genoeg zit dan kan dat leiden tot het verzakken van je positie in de stoel om je armen alsnog te kunnen plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je totaal verkeerd zit. Hoewel elke wervelkolom een licht gebogen s-vorm heeft, is de gedetailleerde vorm van iedere wervelkolom uniek. Bij het zitten treden er vooral op de lendenwervels zeer grote belastingen op. 70 tot 80% van de rugklachten vindt hier zijn oorsprong. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom van persoon tot persoon sterk verschillen, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun instelbaar zijn.

Previous post: