Minilening of doorlopend krediet?

 

Er is vorig jaar het nodige te doen geweest rondom de minilening. Aanbieders van de minilening hanteerden namelijk hoge rentes en in sommige gevallen kwamen consumenten ook nog voor onverwachte extra kosten te staan. Hoe gunstig is de minilening en is het doorlopend krediet misschien een beter alternatief?

Vorig jaar juli zijn de regels rondom de minilening een stuk verscherpt. Als gevolg hiervan hebben er ook een aantal aanbieders afgehaakt.

In de nieuwe regels is onder andere opgenomen dat het rentepercentage dat de consument betaalt over een minilening niet hoger mag zijn dan 16%. Dit is nog steeds een hoog percentage natuurlijk. Er zijn echter ook aanbieders die (bijna) kosteloos een minilening verstrekken, mits je op tijd terugbetaalt.

Aangezien 16% rente over een minilening best veel is kun je je afvragen of het niet rendabeler is om in plaats van een minilening een doorlopend krediet af te sluiten. Hierbij betaal je maandelijks een vast aflossingspercentage over de kredietlimiet (meestal zo rond de 2%) en betaal je daarnaast alleen rente over het bedrag dat je opneemt.

Een doorlopend krediet heeft meestal een rente ergens rond de 5 à 6% dus lijkt het me het overwegen waard om te kijken of dit niet gunstiger is voor de portemonnee.

Previous post:

Next post: