Annuïteitenhypotheek wordt verplicht

 

Het plan om vanaf 1 januari 2013 de hypotheekrenteaftrek alleen nog voor de annuïteitenhypotheek aantrekkelijk te maken lijkt er zo goed als zeker doorheen te komen.

Het lijkt zo goed als zeker te zijn dat vanaf 1 januari 2013 de annuïteitenhypotheek verplicht wordt. Dat wil zeggen, je mag nog wel voor een andere hypotheekvorm kiezen, maar door de hypotheekrenteaftrek op deze andere hypotheekvormen te beperken wordt het bijzonder onaantrekkelijk gemaakt om hier nog voor te kiezen.

Als dus inderdaad per 1 januari 2013 zal het alleen maar moeilijker worden voor de gemiddelde Nederlander om een huis te kopen. En dat terwijl het in deze tijd al moeilijk is om aan een huis te komen.

Waarom de politiek kiest voor de annuïteitenhypotheek is ook niet helemaal duidelijk. Voor huizenkopers is het niet gunstig. Aangezien je met een annuïteitenhypotheek naarmate de jaren vorderen steeds minder hypotheekrente hoeft te betalen (en meer aflossing) zul je dus ook steeds minder rente kunnen aftrekken van de belasting.

Het is natuurlijk duidelijk dat we in een tijd leven van crisis en dat er bezuinigd moet worden, maar de huizenmarkt zal op deze manier hoogstwaarschijnlijk nog verder in elkaar zakken.

Een huis kopen moet je nooit overhaast doen, maar als je al van plan was om een huis te kopen is het misschien niet onverstandig om te kijken of dit nog voor 2013 kan, aangezien je je beslissing dan nog niet hoeft te laten afhangen van de hypotheekrenteaftrek. Klik hier om direct te zien wat er voor jou mogelijk is omtrent de hypothecaire lening.

Next post: